Hogy kezdődött a szezon?

A A 2019-es év házfelújítással zajlott, aminek az eredménye az lett, hogy pont Karácsony előtt sikerült be is költöznöm.Így kerültem vissza vidékre, a szülővárosomba. Még meg sem száradt a falakon a festék, már azon járt az agyam, mi legyen a kerttel, a tavaszt tervezgettem. Na nem azon, hogy hogyan legyen golfpálya minőségű gyepem, hanem hogy hol legyen konyhakert, miket vessek, ültessek. Valahol itt csatlakozott be az életembe és a sztoriba a gazdasszony, és azóta is együtt toljuk a ganés talicskát.

Szerencsére terület van bőven, kb. 1500 nm-en lehetne gazdálkodni, ha ugye ideje is lenne az embernek. Mivel korábban is foglalkoztam már kerttel, így nőttem fel, volt némi tapasztalatom, hogy mi mennyi munkával jár. A terület korábban művelve volt, míg nagymamám és nagypapám bírta, ők kertészkedtek és tartották nagyon szép rendben a területet. Aztán jött a hanyatló időszak, amikor úgymond a senki földje volt, mivel nem foglalkoztam vele. Ezalatt a 4-5 év alatt igencsak zord körülmények alakultak ki, a természet vadul visszavette ami az övé. Ősszel még arra volt idő, hogy kicsit kipucoltam és felszántattam a területet, és az egészet bevetettem fűvel. A terv az volt, hogy sűrű vágások miatt a gaz ha ki is kel, nem fog tudni megerősödni. Egész jól bevált, a tavalyi ősz enyhesége nagyon jót tett a fű gyökeresedésének, szépen besűrűsödött tavaszra. 

Márciusban fogtam a rotációs kapát és egy kb. 100 m2-es darabnak estem neki. Úgy voltam vele, hogy munka mellett, hobbinak ez untig elég lesz egy kis paradicsomnak meg paprikának. A gazdaboltban bevásároltunk mindenféle vetőmagból és még március közepén elvetettük a borsót, sárgarépát, elültettük a fokhagymát. Gyakorlatilag a terület felét majdnem fel is használtuk. Szerintem itt döntöttük el, hogy jövőre kicsit jobban megtervezzük, hogy miből mennyit és hova vetünk/ültetünk, mert a konyhakert összképe a végén kicsit kaotikussá vált (ezek nem saját gondolatok). 

A szomszédban ganéhordást tartottak az egyik hétvégén a marhák alól. Gondolván a jövőre, bartelleztem 3 jó nagy markolókanálnyi marhatrágyát, amit bepakoltam a kert egyik sarkába érlelésre. Ezzel fogjuk megalapozni a 2021-es szezont.

Miközben kint zajlottak a kinti teendők, a lakásban elkezdtük a palántanevelést. Kerültek a kávéspoharakba paradicsom, papika, padlizsán és cukkini magok. Később vettünk a piacon termelőtől is paradicsom és paprika palántákat, de azok mind alulmaradtak az év folyamán a teljesítésben. Javaslom mindenkinek, hogy próbálja ki a saját palántanevelést. Egyrészt sokkal korábban indul így a kertészeti szezon, másrészt nekem eddig csak csalódásaim voltak a piacon vásárolt palántákkal.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük